Pintxo kiteyttää keittiön osaamisen yhteen annokseen

Pintxo on miniatyyriannos, parhaimmillaan mainio käyntikortti keittiön osaamisesta ja ideologiasta. Yhteen pikkuannokseen mahtuu monta komponenttia ja monia valmistusmenetelmiä. Pintxo on baskikieltä ja lausutaan ´pintso´.

Pintxokilpailu on vakiinnuttanut asemansa Suomen suurinpana ravintolafestivaalina, jossa tamperelaiset ravintolat tarjoavat viiden päivän ajan keittiönsä parasta osaamista pieninä ruoka-annoksina eli pintxoina edulliseen kolmen euron hintaan. Yleisö kävelee pitkin Tampereen katuja, tutustuu tamperelaiseen ravintolatarjontaan ja samalla tulevat kaikki kadut ja nähtävyydet sekä Tampereen kauniit maisemat tutuiksi.

Yleisö saa äänestää parasta kilpailupintxoa, joita oli vuonna 2019 tarjolla 62 erilaista. Ravintoloilla on kilpailuannoksen lisäksi tarjolla myös muita pinxtoja, joten erilaisia ruoka-annoksia on valittavana yli 300. Viiden päivän aikana sai kiertää 62 eri ravintolaa. Arviolta 300.000 pintxoa päätyi herkkusuiden vatsoihin.

Tarkoitus on nostaa esiin pirkanmaalaisia raaka-aineita, tekijöitä ja ravintoloiden omaleimaisuutta. Kukin ravintola tarjoaa pintxokattauksen, joka on niiden oman liikeidean mukainen. Näin uudet tutustumaan tulleet asiakkaat saavat käsityksen ravintolan normaalistakin tarjonnasta ja samalla näkevät sisustuksen, miljöön ja tapaavat henkilökuntaa. Seuraavalla kerralla onkin jo helppo tulla käymään tuttuun 

Tapahtuman syvempi tarkoitus on saada yleisö kuluttamaan enemmän ravintolapalveluja ja sitä kautta edistää alan työllisyyttä ja kaupunkimme keskustan säilymistä elinvoimaisena.

– Haluamme nostaa koko kaupunkimme tunnettuutta gastronomisena matkailukohteena, kertoo tapahtuman perustaja Mikko Reinikka.

Tampereen tapahtuman esikuva on San Sebastianissa joka 20. tammikuuta juhlittava La Tamborrada fiesta, jonka nimi kääntyi helposti Tamperradaksi. Kiinteä yhteistyö Baskimaan kanssa aloitettiin 2019.

Tillikan sherryglaseerattu viiriäisenkoipi pintxokilpailussa 2017.

PINTXO vs. TAPAS

Pintxon ja tapaksen suurin ero on siinä, että pintxo on 2-3 suupalaa oleva yksittäinen annos joka nautitaan henkilökohtaisesti ja tapas-annokset jaetaan seurueen kanssa.