Pintxo kiteyttää keittiön osaamisen yhteen annokseen

Pintxo on miniatyyriannos, parhaimmillaan mainio käyntikortti keittiön osaamisesta ja ideologiasta. Yhteen pikkuannokseen mahtuu monta komponenttia ja monia valmistusmenetelmiä.

Tillikan sherryglaseerattu viiriäisenkoipi pintxokilpailussa 2017 by Kristian Vuojärvi

Tamperrada on vuodesta 2013 vakiinnuttanut asemansa Suomen suurinpana ravintolafestivaalina, jossa ravintolat tarjoavat viiden päivän ajan keittiönsä parasta osaamista pieninä ruoka-annoksina eli pintxoina edulliseen hintaan. Vuonna 2024 pintxofestivaali järjestetään myös Helsingissä. Yleisö kävelee pitkin kaupungin katuja, tutustuu paikalliseen ravintolatarjontaan ja samalla tulevat kaikki kadut ja nähtävyydet sekä kauniit maisemat tutuiksi. Ihmiset nauttivat hyvästä ruoasta ja mutkattomasta tunnelmasta ja keskustelevat ventovieraiden kanssa.

Tarkoitus on tuoda esiin paikallisia raaka-aineita, tekijöitä ja ravintoloiden omaleimaisuutta. Kukin ravintola tarjoaa pintxokattauksen, joka on niiden oman liikeidean mukainen. Näin uudet tutustumaan tulleet asiakkaat saavat käsityksen ravintolan normaalistakin tarjonnasta ja samalla näkevät sisustuksen, miljöön ja tapaavat henkilökuntaa. Seuraavalla kerralla onkin jo helppo tulla käymään tuttuun ravintolaan.

Tapahtuman tarkoitus on nostaa ravintoloiden tunnettuutta, saada yleisö käyttämään enemmän ravintolapalveluja sekä sitä kautta edistää alan työllisyyttä ja kaupungin keskustan säilymistä elinvoimaisena.

Tapahtuman esikuva on San Sebastianissa joka 20. tammikuuta juhlittava La Tamborrada, joka tamperelaistui helposti Tamperradaksi. Yhteistyö Baskimaan Bizkayan maakunnan kanssa aloitettiin 2019 ja vuonna 2024 pintxofestivaali järjestetään myös Helsingissä.

PINTXO vs. TAPAS

Pintxo on baskikieltä ja lausutaan ´pintso´.

Maailman ensimmäinen pintxo ”Gilda” ideoitiin Bar Casa Vallés -nimisessä baarissa San Sebastianissa vuonna 1946, yksinkertaisessa mutta makujen harmonialtaan täydellisessä pintxossa on tikkuun pujotettuna pikkelöityä Guindilla-paprikaa, suolattua Cantabrian anjovista ja Manzanilla-oliivia. Pintxo nimettiin samana vuonna ensi-iltansa saaneen Rita Hayworthin Gilda-elokuvan mukaan. Baskilaisia pintxoja ei pidä sekoittaa espanjalaisiin tapaksiin. Pintxo on miniatyyriannos joka koostuu useista komponenteista ja nautitaan henkilökohtaisesti parilla suupalalla, tapas on seurueen kesken jaettava ruoka-annos. Tapasten historia juontaa Andaluciaan 1900-luvun alkuun.