Pintxo kiteyttää keittiön osaamisen yhteen annokseen

Tillikan sherryglaseerattu viiriäisenkoipi pintxokilpailussa 2017 by Kristian Vuojärvi

Pintxo on miniatyyriannos, parhaimmillaan mainio käyntikortti keittiön osaamisesta ja ideologiasta. Yhteen pikkuannokseen mahtuu monta komponenttia ja monia valmistusmenetelmiä.

Tamperrada on vuodesta 2013 vakiinnuttanut asemansa Suomen suurinpana ravintolafestivaalina, jossa tamperelaiset ravintolat tarjoavat viiden päivän ajan keittiönsä parasta osaamista pieninä ruoka-annoksina eli pintxoina edulliseen hintaan. Yleisö kävelee pitkin Tampereen katuja, tutustuu tamperelaiseen ravintolatarjontaan ja samalla tulevat kaikki kadut ja nähtävyydet sekä kauniit maisemat tutuiksi.

Tule aistimaan Suomen suurimman ravintolafestivaalin ilmapiiriä, ihmiset nauttivat hyvästä ruoasta ja mutkattomasta tunnelmasta ja keskustelevat ventovieraiden kanssa. Tapahtuman taloudellinen ja henkinen merkitys ovat ravintoloille erityisen tärkeitä.

Tarkoitus on nostaa esiin pirkanmaalaisia raaka-aineita, tekijöitä ja ravintoloiden omaleimaisuutta. Kukin ravintola tarjoaa pintxokattauksen, joka on niiden oman liikeidean mukainen. Näin uudet tutustumaan tulleet asiakkaat saavat käsityksen ravintolan normaalistakin tarjonnasta ja samalla näkevät sisustuksen, miljöön ja tapaavat henkilökuntaa. Seuraavalla kerralla onkin jo helppo tulla käymään tuttuun ravintolaan.

Tapahtuman syvempi tarkoitus on saada yleisö kuluttamaan enemmän ravintolapalveluja ja sitä kautta edistää alan työllisyyttä ja kaupunkimme keskustan säilymistä elinvoimaisena.

– Haluamme nostaa koko kaupunkimme tunnettuutta gastronomisena matkailukohteena, kertoo tapahtuman perustaja Mikko Reinikka.

Tampereen tapahtuman esikuva on San Sebastianissa joka 20. tammikuuta juhlittava La Tamborrada, joka tamperelaistui helposti Tamperradaksi. Yhteistyö Baskimaan Bizkayan maakunnan kanssa aloitettiin 2019.

PINTXO vs. TAPAS

Pintxon ja tapaksen suurin ero on siinä, että pintxo on 2-3 suupalaa oleva yksittäinen annos joka nautitaan henkilökohtaisesti ja tapas-annokset jaetaan seurueen kanssa. Pintxo on baskikieltä ja lausutaan ´pintso´.