Tampere on Suomen San Sebastian

Tamperrada on gastronominen juhla pirkanmaalaisten kokkien ja alueen hyvän ruoan kunniaksi sekä herkuttelijoiden iloksi.

Suomen suurimmassa ruokafestivaalissa tamperelaiset ravintolat tarjoavat viiden päivän ajan keittiönsä parasta osaamista pieninä ruoka-annoksina eli pintxoina edulliseen kolmen euron hintaan. Yleisö kävelee baskilaiseen tyyliin pitkin Tampereen katuja, tutustuu tamperelaiseen ravintolatarjontaan ja samalla tulevat kaikki kadut ja nähtävyydet sekä Tampereen kauniit maisemat tutuiksi.

Seuraava Pintxokilpailu on 1.-5. syyskuuta 2020.

Baskilainen erikoistuomari Juan Antonio Bilbao arvioi ravintoloiden kokonaistarjontaa.

Tamperradan baskilainen tuomari

Juan Antonio Bilbao Etxenagusia on baskilainen enologi, viininviljelyn, viiniopin ja viininvalmistuksen maisteri.

Kun Juan Antonio Bilbao kuuli Tampereella järjestettävästä Suomen suurimmasta ravintolafestivaalista Tamperradasta, hän ei ollut aluksi uskoa korviaan.
– Kuka on tämä hullu mies, joka organisoi suurta pintxotapahtumaa Suomessa, keskellä ei mitään, Juan Antonio Bilbao oli tuumannut. – Se miten tapahtuma on kasvanut seitsemässä vuodessa, on upea juttu. Tapahtuman luoja Mikko Reinikka on todellinen baskiruokakulttuurin lähettiläs Suomessa ja tulemme tekemään asian tiimoilta paljon yhteistyötä.

Yhteistyö näkyy muun muassa siinä, että Tamperrada pintxokilpailussa on kolmas kilpailusarja, jossa arvioidaan ravintolan pintxojen kokonaistarjontaa ja tunnelmaa sekä autenttisuutta baskikulttuurin näkökulmasta. Juan Antonio Bilbao lupautui tulemaan Tampereelle viikoksi tuomaroimaan tätä osa-aluetta. Muut palkinnot ovat tuomariston valitsema gastronomisesti kiinnostavin kilpailuannos sekä yleisön valitsema oma suosikki. 

Juan Antonio Bilbao koulutti sommelier-opiskelijoita Bilbao-Artxandan ravintolakoulussa yli 10 vuoden ajan. Hän on lisäksi toiminut vuodesta 2007 enologisena neuvonantajana kuuluisalle Gramona cavatalolle.

Juan Antonio Bilbao johtaa yhteistyössä Baskimaan itsehallintoalueen hallituksen kanssa Basking Food Fest -projektia, jonka tarkoitus on lisätä baskikulttuurin, -teknologian ja -gastronomian tunnettuutta ympäri maailmaa. Bilbaon kaupunki kuuluu Maailman viinipääkaupunkien verkostoon (The Great Wine Capitals), jossa mukana ovat lisäksi Bordeaux, Christchurch-South Island, Kapkaupunki, Firenze, Mainz-Rheinhessen, Mendoza, Porto ja San Francisco. Bilbao-Rioja alueen näkyvyyden lisääminen on Basking Food Festin tavoitteita.

Pintxotuomaristona 2020 toimivat kilpailun perustaja Mikko Reinikka (kesk.) sekä keittiömestarit Anette Mellin ja Marko Alenius.