Tamperrada 2017

Tuomariston valinta vuonna 2017 Fabric Bistro & Barin mustekalapintxo.
Tillikan viiriäisannos jäi täpärästi 2. sijalle.
4 Vuodenaikaa tarjosi kuningasraputuutin ja jakoi toisen sijan.
Pikkubistro Kattilan "lohileipä" oli yleisön mieleen.
PDF-tiedostotamperradaflyer2017.pdf (8.5 MB)
Lataa tästä flyer tulostettavaksi

Pintxokilpailu 2017

Mukana 54 ruokapaikkaa: 4Vuodenaikaa • Aisti • Armas Kuppila • Astor • August von Trappe • Bistro Julienne • Bull • Dabbal • Copper Lifestyle • Dabbal • Deli 1909 • Dining 26 • Fabric • Frankly • Frans&Marie • Frenckel&Piha • Henriks • Huber • Inez • Izakaya Nomu • Kalaherkut Nygren • Kaleva • Kattila • Kievari Kahdet Kasvot • Käpy • La Fiesta • Living Room • Makujen Laguuni • Maruseki • Masuuni • Muusa • New York • Nordic • Näsinneula • Ohana Grille • O'Hara Freehouse • Piazza Food Factory • Piemonte • Praha • Purebite • Rillinki • Salud • Santé • Sasor • Siilinkari • Stockmann Herkku Meals • Suomalainen klubi • Tampella • Tiiliholvi • Tillikka • Trattoria Tammerinpuisto • Tuhto • Tuulensuu • Wistub Alsace

Tamperrada 2017 pintxokilpailun voittajaksi nousi Fabricin mustekala-annos

Tampereella nautittiin 14.–18.8.2017 loistavasta pintxotunnelmasta, jopa 54 ravintolaa kilpaili annoksellaan yleisön suosiosta. Lisäksi tuomaristo valitsi gastronomisesti kiinnostavimman annoksen. Tuomaristo katsoi parhaaksi pintxon luojaksi Fabric Bistro & Barin ja yleisön suosikkina jyräsi jo kolmannen kerran Pikkubistro Kattila. Vaikka ravintoloiden määrä oli kasvanut 20:lla vuodesta 2016, myös yleisöä oli liikkeellä arviolta 37 % enemmän kuin viime vuonna. Ilahduttavaa oli myös se, että perheet kiersivät paikkoja lastensa kanssa. Tamperradassa on helppoa tutustua uusiin itselle tuntemattomiin ravintoloihin pikkurahalla ja näin kilpailupaikat saivat viikon aikana satoja uusia ystäviä. Parhaimmillaan ravintolat kolminkertaistivat edellisvuoden kävijämääränsä.

Yleisön suosikki Pikkubistro Kattila teki hattutempun

Kattila tarjosi lakritsilimpun päällä Napue-ginillä graavattua lohta, sitruunakaviaaria ja karpalokreemiä. Kattila sai yleisön äänistä 24,4 %. Ääniä annettiin kaiken kaikkiaan 1628 kpl. Kattila panosti selvästi muita enemmän tapahtumaan ja tunnelman luomiseen, ja sitä kautta saavutti upean pintxohulinan sekä voitti yleisön puolelleen. Kattilassa myytiinkin yli 12.000 annosta.

Tuomaristo puolestaan arvioi yksittäisten kilpailuannoksien luovia gastronomisia ratkaisuja, eikä paikan tunnelmaa tai muuta tarjontaa. Monipuoliset valmistusmenetelmät, niiden vaikeusasteet, raaka-aineet ja erilaiset rakenteet samassa annoksessa ratkaisevat. Siksi kilpailussa on kaksi voittajaa: yleisön suosikki ja tuomariston valinta. Näin pääsee myös ravintola tunnelman luomisella ja palvelulla vaikuttamaan suoraan pintxoyleisöönsä. Kattila on näyttänyt mallia jo kolme vuotta, kuinka pintxotapahtuma järjestetään.

10 yleisön suosikkia (osuus äänistä)

  1. Pikkubistro Kattila 24,4 %
  2. Dining 26 by Arto Rastas 4,2 %
  3. Ravintola 4 Vuodenaikaa 3,5 %
  4. Huber 2,8 %
  5. Tampella 2,7 %
  6. Tillikka 2,6 %
  7. Bistro Julienne 2,5 %
  8. Frenckell & Piha 2,3 %
  9. Dabbal 2,2 %
  10. Aisti 2,0 %

Tuomariston valinta Fabric Bistro & Bar

Finlaysonin alueella toimiva Fabric Bistro & Bar tarjosi mustekalakroketin kanssa savumanteli-tomaattisalsaa ja kevätsipuli-creme fraichea. Tuomaristo arvioi kilpailuannoksen maun (60 pistettä), ulkonäön (20 pistettä) ja innovatiivisuuden (20 pistettä) perusteella. Maksimipistemäärä kolmelta tuomarilta on yhteensä 300 pistettä. Innovaativisuutta arvostava tuomaristo nosti jaetulle kakkostilalle Tillikan ja 4 Vuodenaikaa ravintolan tarjoamat annokset, joissa oli kilpailun vaatimaa luovuutta herkullisen maun lisäksi.

Fabric oli onnistunut säilyttämään mustekalan herkän maun ja tomaattisalsan rakenne oli ajateltu täysin uudelleen. Samassa annoksessa rapeutta, pehmeyttä ja rouskuvuutta hyvässä tasapainossa. Fabricin nuori keittiömestari Mikko Humppi lähtee opintomatkalle San Sebastianiin 20. tammikuuta 2018 vietettävään Tamborrada-juhlaan.

– Kilpailun idea on saada uusia asiakkaita tutustumaan laajaan tamperelaiseen ravintolatarjontaan, kilpailun järjestäjä ja päätuomari Mikko Reinikka kertoo. – Kun ilmoittautuminen päättyi keväällä, oloni oli supertyytyväinen, kun selvisi että kaikkiaan 54 ravintolaa osallistuu tempaukseen. Tapahtumasta on kehittynyt Suomen suurin ravintolafestivaali.

Tuomaristo kaipaa lisää rohkeutta

Useimmat ravintolat panostivat tempaukseen, ja varsinkin kilpailun ulkopuolella olevissa rinnakkaisannoksissa oli todella mielenkiintoisia ja maukkaita ratkaisuja. Yhteensä annoksia olikin tarjolla reilusti yli 200 erilaista. Tuomaristo arvosti myös sitä että kilpailuannoksiin oli uskallettu ilmoittaa myös kasvisannoksia, joita oli lähes viidesosa.

- Valitettavan moni ravintola päätyi helppoon ratkaisuun ja oli rakentanut annoksensa mielikuvituksetta leivän päälle, Reinikka harmittelee. - Aika monen ravintolan kilpailuannoksen kohdalla tuomaristo joutui pisteyttämään innovatiivisuuden 0 pisteeksi. Sen sijaan rinnakkaisannoksissa oli loistavia luovia ratkaisuja. Tuomariston mielestä selvästi moni ravintola oli ilmoittanut kilpailuun väärän annoksen.

Tuomaristona vuonna 2017 toimivat Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Tampereen vouti Mikko Reinikka ja Vice-Conseiller Gastronomique, Chef Rötisseur Marko Alenius sekä Vice-Chargée de Presse, Chef Rôtisseur Anette Mellin.

Yleisöarvonnassa yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin illallislahjakortti, jonka voitti Hannele Rajala.

Tuomaristona vuonna 2017 toimivat Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Tampereen vouti Mikko Reinikka ja Vice-Conseiller Gastronomique, Chef Rötisseur Marko Alenius sekä Vice-Chargée de Presse, Chef Rôtisseur Anette Mellin.

Kilpailuannokset vuonna 2017:

4 Vuodenaikaa
Tuutti: savustettu kuningasrapumousse, caviart & merilevätuutti
Hallituskatu 10, Kauppahalli
Aisti
Puusti: friteerattua porsaankorvaa, romescoa ja mantelikreemiä
Hallituskatu 19
Armas Kuppila
Misomarinoitua Pyhäjärven kuhaa & suolaheinää
Tuomiokirkonkatu 17
Astor
Poronmaksa frikadelli, puolukkahyytelöä, palsternakkamajoneesia
Aleksis Kiven katu 26
August von Trappe
Possupiilo: taikinoitua ylikypsää possua, aprikoosia ja mojoa
Verkatehtaankatu 2
Bistro Julienne
Kepappi: karitsaa, sipulia ja kaalia
Ratapihankatu 37, Scandic Station
Bookers
Savusärkeä, kumminkurkkua ja siankylkeä
Keskustori 2, Teatteritalo
The Bull
Tres carnes: Chorizo & Black Angus & Jamon
Hatanpään valtatie 4
Copper Lifestyle
Kala-koira: minimaalaissämpylässä Napue-marinoitua lohta
Hallituskatu 7
Dabbal
Poroa, ruista ja rosmariinia
Yliopistonkatu 44, Hotel Lapland
Deli 1909
Ankanmaksaterriiniä, valkosuklaata & espressoa
Puutarhakatu 11
Dining 26
Kateenkorvaa, maa-artisokka arancini ja rakuunakreemiä
Aleksanterinkatu 26
Fabric Bistro&Bar
Mustekalakroketti, savumantelisalsaa ja kevätsipuli creme fraichea
Itäinenkatu 5-7, Finlaysonin alue
Frankly
Pekoniin käärittyä muikkua ruistaikinakuoressa sekä piimävaahtoa
Hallituskatu 22
Frans & Marie Bistro
Graavattua siikaa ja tattarileipää 
Hatanpään valtatie 1, Hotel Ilves
Frenckell & Piha
Vegaani kikhernekroketti, lakritsilla maustettua fenkolia, pinaattikeksiä 
Frenckellin aukio 2 H
Henriks
Iberico possunposkea, salsa romescoa, lehtikaalta
Satamakatu 7
Huber
Dry aged tartar (lypsylehmästä), kananmunaa, lohenmätiä
Aleksis Kiven katu 13
Inez
Kampasimpukkaterriini, ilmakuivattu härkä & sitruunakreemi
Pellavatehtaankatu 19
Izakaya Nomu
Snaideri: sake-marinoitua kakunipossua, chiliä ja shisoa
Kyttälänkatu 11
Kalaherkut Nygrén
Friteerattua osteria, tomaattia kahdella tapaa ja majoneesia
Hallituskatu 10, Kauppahalli
Kaleva Gastropub
Possurilletteä, timjamimajoneesia & siiderimarinoitua omenaa
Pellervonkatu 9
Kattila
Napue-graavilohta, lakritsilimppua, sitruunakaviaaria, karpalocreme
Aleksis Kiven katu 13
Kievari Kahdet Kasvot
Lakritsijuuri-manchegoa, mansikkaa, unikonsiemeniä, lakritsikastiketta. Kauppakatu 14
Käpy Rosendahl
Savuporomoussea, karpalovodkahelmiä, Gyoza-taikinaa
Pyynikintie 13, Hotel Rosendahl
La Fiesta
Seitania, guacamole-cremevaahtoa, pico de galloa ja tortillaa
Sammonkatu 50
Living Room
Gordita: maissipannukakku, naudankieltä, creme, korianteria
Hämeenkatu 26
Makujen Laguuni
Metsästäjän suupala: hirvimoussea ja mäskimallasleipää
Tesoman valtatie 24
Maruseki
Ramen: härkää, kananmunaa ja luumutomaattia
Hämeenkatu 31
Masuuni
Tatticoulibiac, tattismetanaa ja kesäkaalia
Hatanpään valtatie 1, Hotel Ilves
Muusa
Spelttilakupestoa, siitakesientä ja kurpitsafocacciaa
Satakunnankatu 10
New York
Flank steakia, avokadoa ja cashewpähkinöitä New Yorkin tapaan
Hämeenkatu 5
Nordic Gastropub
Haukipyörykkä, paahdettu kaalinlehti, Kolatun cheddar, pinaatti
Otavalankatu 3
Näsinneula
Savustettua kuhaa, savumunavoita, ruiskeksiä ja etikkakurkkua
Näsinneula, Särkänniemi
Ohana Grille
Juicy Lucy Sope Slider: cheddarillla täytetty burgerpihvi
Hallituskatu 10, Kauppahalli
O´Hara Freehouse
Mallasleipää, lammasmureketta, munaa & Guinness-siirappia
Hämeenpuisto 17
Piazza Food Factory
Beef Tataki: härkätataki, ponzumarinoituja kasviksia ja wasabiaioli
Hämeenkatu 1, Scandic City
Piemonte
Il Sud Al Nord: taimen-siikamosaiikki, poltettua tilliä, mateenmäti
Suvantokatu 9
Praha Gastropub
Gulassi, perunaröstiä, gulassipyre, paistettua possua, smetanaa
Tammelan puistokatu 37
Purebite
Kesärulla wasabituorejuustolla ja kylmäsavulohella
Hatanpään valtatie 4
Rillinki
Savusiika-herne cupcake: savusiikaa ja herne-tuorejuustomoussea
Hämeenpuisto 24
Salud
Ankanmaksaa, taatelia, pikkelöityä sientä ja tomaattia
Tuomiokirkonkatu 19
Santé
Karamellisoitu salmiakki-kalkkuna
Hatanpään valtatie 2
Sasor
Savuteellä graavattua lohta, friteerattua uuttapottua
Yliopistonkatu 50
Siilinkari
Poroa, karpaloa & karamellisoitua ruissipsiä
Hämeenkatu 7
Stockmann Herkku
Mustamakkara pitaleipä, puolukka-aliolia
Hämeenkatu 4
Suomalainen Klubi
Antonovka omenaa, savustettua selleriä, hasselpähkinää
Puutarhakatu 13
Tampella
Ahlmanin sinihomejuustoa, punajuuri, rosmariinia, pellavansiementä
Kelloportinkatu 1
Tiiliholvi
Lipstikkaa, pettua ja härkäpapua
Kauppakatu 10
Tillikka
Tampere meets San Sebastian: sherryglaseerattua viiriäisenkoipea
Hämeenkatu 14
Trattoria Tammer
Ahventerriiniä, jättirapua, fenkolia ja savupaprikamajoneesia
Satakunnankatu 13, Hotel Tammer
Tuhto
Graavilohitartar, tillistä ja kuivatusta lohennahasta tehtyä näkkileipää
Yliopistonkatu 55, Tampere-talo
Tuulensuu
Ginipossu ja savumuikku 
Hämeenpuisto 23
Wistub Alsace
Jallumaksaleipä: juuriruisleipää, Jaloviina-timjami vasikanmaksamoussea, punasipulia, karpaloa
Laukontori 6