Paras saunapalvikinkku

Yläneen Palvaamosta Suomen parasta saunapalvikinkkua 50 vuotta

Pintxo-lehti valitsi Suomen parhaaksi saunapalvikinkuksi Yläneen Palvaamon saunapalvikinkun. Yläneen Palvaamon saunapalvikinkku on sarjan ensimmäinen valinta. Tarkoitus on nostaa Pintxon numeroissa esiin ainutlaatuista suomalaista elintarviketuotannon käsityöläisosaamista, joka nojaa pitkiin perinteisiin ja tinkimättömään kunniahimoon laadussa ja ennen kaikkea maussa.

Yrittäjäperhe Katja Kuula (vas.), Mari Haapaniemi, Janne Kuula ja Aila Kuula vastaanottivat Suomen Parhaan Saunapalvikinkun diplomin tehtaanmyymälässään.

Yläneen Palvaamon saunapalvikinkku nousi raadin makutesteissä parhaaksi muun muassa tasapainoisen savunmakunsa vuoksi. Savuisuus ei ole liian hallitseva, eikä lainkaan kitkerä, kinkku on mehukas, mutta ei sisällä liikaa nestettä ja on myös maltillisesti suolattu. Laadukkuus ja herkullisuus korostuvat jo kinkkua leikattaessa ja saunapalvikinkun rakenne on suussa sulavaa. Tuotannossa ei oikaista eikä tehdä kompromisseja missään vaiheessa maun suhteen. Kinkku on täyttä kokolihaa, jossa käytetään ainoastaan suomalaista possua.

Yläneen Palvaamon perusti vuonna 1970 Jukka Kuula vanhaan kyläkauppaan Yläneen kylään Pöytyällä. 1990-luvun lopussa valmistui nykyinen tuotantorakennus. Yrityksen toiminnassa ovat olleet jo lapsesta lähtien mukana Kuulan perheen sisarukset Katja Kuula, Janne Kuula ja Mari Haapaniemi, jotka jatkavat palvaamon tuotantoa vuonna 2017 menehtyneen isänsä jalan jäljissä samoilla resepteillä ja samalla intohimolla. Myös perheen äiti Aila Kuula osallistuu yhä aktiivisesti päivittäiseen toimintaan.

Yläneellä kinkut savustetaan kahdessa savusaunassa, jotka lämpiävät aidoilla leppähaloilla eikä kinkkuihin lisätä ylimääräistä nestettä. Yhdessä savusaunassa palvataan kerralla noin kaksisataa kinkkua reilusti yli vuorokauden ajan. Yläneen Palvaamolla on myös muita lihajalosteita, joissa käytetään vanhoja perinteisiä reseptejä. 

Yläneen Palvaamon saunapalvikinkku tehdään käsityöläisperinteitä kunnioittaen aidossa savusaunassa, eikä lihaan lisätä ylimääräistä nestettä.