Ravintola Näsinneulan lounas on kaupungin huipulla

10.4.2019

Piipahdin lounaalle keskiviikkona ravintola Näsinneulaan. Nopea hissimatka saa korvat lukkoon kuten lentokoneen nousussa. Näsinneula on ollut laaturavintolan maineessa 2000-luvun vaihteesta lähtien, eikä lounaan perusteella taso ole laskenut.

Huipulla on ollut monenlaista ravintolatoimintaa rullaluisteludiskosta lähtien, mutta vuosituhannen vaihteessa ravintolan kehittämiseen panostettiin toden teolla. 2000-luvun alussa keittiömestari Heikki Ahopelto toi Näsinneulaan lähiruoka-ajattelun ja talossa syvennyttiin fine diningin tekemiseen. Ravintolassa on työskennellyt eturivin tamperelaisia osaajia kuten Mika Roito, Ilkka Isotalo ja Christina Suominen. Nykyisin keittiötä vetää Jarmo Kajander ja koko ravintolatoiminnasta vastaa keittiömestari Eeva Kokko.

Keskiviikon lounaalla tarjottiin erittäin rapeaksi friteerattua karitsan kateenkorvaa, mukana lisukkeena paahdettua maa-artisokkaa ja maukasta katajanmarjakastiketta. Hieno kokonaisuus aloittaa ateria raaka-aineilla, joihin ei lounaalla ihan joka päivä törmää.

Pääruokana on pitkään haudutettua urjalalaisen Paijan tilan porsaan kassleria, johon on haudutuksen jälkeen paahdettu kunnon paistopinnat. Kastikkeessa maistuu sopivasti rosmariini ja juureslisukkeiden kypsyys on mainio. Perunaa ei ole tarjolla lainkaan, liekö huhtikuussa vielä huono tarjonta lähialueen perunoissa.

Jälkiruokana sopivan pieni siipale suklaa-appelsiinikakkua, joka on saanut kylkeensä todella raikkaan veriappelsiinisorbetin ja pienen palan hunajakennoa.

Palvelu on kohteliasta ja asiantuntevaa. Asiakkaan annetaan hänen halutessaan olla rauhassa ja ihailla maisemia sekä nauttia ruoasta. Toisaalta jos asiakas haluaa olla sosiaalinen, henkilökunta innostuu keskustelemaan. Kolmen ruokalajin lounas maksaa 36 euroa ilman juomia, mutta vastaavaa tasoa on Tampereella vähän tarjolla lounasaikaan ja varsinkaan näillä näköaloilla.

Näsinneulan tarjoamat maisemat ovat ainutlaatuiset. Pyörivä ravintolasali kiertää kierroksen 45 minuutissa ja tunnin lounaalla ehtii hyvin tutustua Tampereen koko kaupunkikuvaan. Yläilmoista huomaa hyvin kuinka pieni Tampereen keskusta onkaan. Kalevan kirkolta on matkaa Pispalan Pulteriin kävellen 4,5 kilometriä ja Hämeenpuisto Näsijärveltä Pyhäjärvelle on alle kaksi kilometria pitkä. Tilaa ei ole keskustan kasvaa, siksi kaupunki leviää Lielahteen, Lentävänniemeen sekä idän ja etelän suuntiin.

Näsinneulan näkötorni valmistui 1971 ja sen suunnitteli arkkitehti Pekka Ilveskoski. Itäblokista löytyy monia esikuvia näkötorneista, lähin varmaan Tallinnan televisiotorni Piritassa. Stalinin hampaiksi kutsuttuja pilvenpiirtäjiä Tampereelle ei sentään noussut, vaikka 1960- ja 1970-luvut olivat Tampereella  varsin neuvostoliittomyönteisiä. Korkeutta Näsinneulalla on 168 metriä.